Egy gondolat “Előterjesztés a 2024. december 19-ei testületi ülésre” bejegyzéshez

  1. Jelezném,hogy az egyetlen Hédervár nevét viselő étel!
    A Hédervári galambleves egy hagyományos magyar étel, amely a galamb húsából készül, gazdag és ízletes leves formájában. Az alábbiakban található egy alaprecept a galambleves elkészítéséhez:

    Hozzávalók:
    2-3 db galamb (kisebb madarak esetén több)
    2-3 sárgarépa
    2-3 fehérrépa
    1 kisebb zeller
    1 közepes karalábé
    1 fej vöröshagyma
    2-3 gerezd fokhagyma
    Petrezselyemzöld
    Só, egész fekete bors
    1-2 babérlevél
    1 kisebb csokor lestyán (opcionális)
    Házi csigatészta vagy más levesbetét
    Elkészítés:
    1. Galamb előkészítése:
    Tisztítsd meg alaposan a galambokat, távolítsd el a tokokat és a maradék tollakat. Ha szükséges, forrázd le a bőrt, majd öblítsd le hideg vízzel.
    2. Főzés:
    Helyezd a galambokat egy nagy fazékba, és önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Lassan melegítsd fel, közben szedd le a keletkező habot.
    3. Zöldségek hozzáadása:
    Tisztítsd meg a sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a hagymát. Darabold fel, majd add a fazékba. Helyezd bele a fokhagymát, a babérlevelet, a borsot és ízlés szerint sózd meg.
    4. Lassú főzés:
    Lassú tűzön, gyöngyözve főzd a levest 2-3 órán keresztül, amíg a galambhús megpuhul, és a zöldségek íze összeér.
    5. Levesbetét:
    Közben készítsd el vagy főzd ki a levesbetétet (pl. csigatésztát). Friss petrezselyemmel szórd meg.
    6. Tálalás:
    Szűrd le a levest, ha szükséges, majd tedd bele a megfőtt galambot és zöldségeket. A tésztát külön tálald, hogy ne ázzon szét.
    Tipp:
    A leves ízét a galambok minősége és a lassú főzés adja meg, ezért érdemes időt szánni rá. A lestyán különleges, intenzív ízt ad, amitől igazán autentikus lesz a leves.

    Jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük