Egy gondolat “Előterjesztés a 2024. december 19-ei testületi ülésre” bejegyzéshez
Jelezném,hogy az egyetlen Hédervár nevét viselő étel!
A Hédervári galambleves egy hagyományos magyar étel, amely a galamb húsából készül, gazdag és ízletes leves formájában. Az alábbiakban található egy alaprecept a galambleves elkészítéséhez:
Hozzávalók:
2-3 db galamb (kisebb madarak esetén több)
2-3 sárgarépa
2-3 fehérrépa
1 kisebb zeller
1 közepes karalábé
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Petrezselyemzöld
Só, egész fekete bors
1-2 babérlevél
1 kisebb csokor lestyán (opcionális)
Házi csigatészta vagy más levesbetét
Elkészítés:
1. Galamb előkészítése:
Tisztítsd meg alaposan a galambokat, távolítsd el a tokokat és a maradék tollakat. Ha szükséges, forrázd le a bőrt, majd öblítsd le hideg vízzel.
2. Főzés:
Helyezd a galambokat egy nagy fazékba, és önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Lassan melegítsd fel, közben szedd le a keletkező habot.
3. Zöldségek hozzáadása:
Tisztítsd meg a sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a hagymát. Darabold fel, majd add a fazékba. Helyezd bele a fokhagymát, a babérlevelet, a borsot és ízlés szerint sózd meg.
4. Lassú főzés:
Lassú tűzön, gyöngyözve főzd a levest 2-3 órán keresztül, amíg a galambhús megpuhul, és a zöldségek íze összeér.
5. Levesbetét:
Közben készítsd el vagy főzd ki a levesbetétet (pl. csigatésztát). Friss petrezselyemmel szórd meg.
6. Tálalás:
Szűrd le a levest, ha szükséges, majd tedd bele a megfőtt galambot és zöldségeket. A tésztát külön tálald, hogy ne ázzon szét.
Tipp:
A leves ízét a galambok minősége és a lassú főzés adja meg, ezért érdemes időt szánni rá. A lestyán különleges, intenzív ízt ad, amitől igazán autentikus lesz a leves.
Jelezném,hogy az egyetlen Hédervár nevét viselő étel!
A Hédervári galambleves egy hagyományos magyar étel, amely a galamb húsából készül, gazdag és ízletes leves formájában. Az alábbiakban található egy alaprecept a galambleves elkészítéséhez:
Hozzávalók:
2-3 db galamb (kisebb madarak esetén több)
2-3 sárgarépa
2-3 fehérrépa
1 kisebb zeller
1 közepes karalábé
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Petrezselyemzöld
Só, egész fekete bors
1-2 babérlevél
1 kisebb csokor lestyán (opcionális)
Házi csigatészta vagy más levesbetét
Elkészítés:
1. Galamb előkészítése:
Tisztítsd meg alaposan a galambokat, távolítsd el a tokokat és a maradék tollakat. Ha szükséges, forrázd le a bőrt, majd öblítsd le hideg vízzel.
2. Főzés:
Helyezd a galambokat egy nagy fazékba, és önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Lassan melegítsd fel, közben szedd le a keletkező habot.
3. Zöldségek hozzáadása:
Tisztítsd meg a sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a hagymát. Darabold fel, majd add a fazékba. Helyezd bele a fokhagymát, a babérlevelet, a borsot és ízlés szerint sózd meg.
4. Lassú főzés:
Lassú tűzön, gyöngyözve főzd a levest 2-3 órán keresztül, amíg a galambhús megpuhul, és a zöldségek íze összeér.
5. Levesbetét:
Közben készítsd el vagy főzd ki a levesbetétet (pl. csigatésztát). Friss petrezselyemmel szórd meg.
6. Tálalás:
Szűrd le a levest, ha szükséges, majd tedd bele a megfőtt galambot és zöldségeket. A tésztát külön tálald, hogy ne ázzon szét.
Tipp:
A leves ízét a galambok minősége és a lassú főzés adja meg, ezért érdemes időt szánni rá. A lestyán különleges, intenzív ízt ad, amitől igazán autentikus lesz a leves.
Jó étvágyat hozzá!